Efter begravningen

När begravningen har ägt rum kan det finnas en del som behöver ordnas.

Om man vill ha urntransport till annan ort hjälper vi till med det. Det kan vara bra att veta, att du som anhörig får köra urnan själv, om transporten går direkt från krematoriet till platsen där urnan ska gravsättas. Då hjälper vi till med de papper och intyg som behövs inför transporten.

Kanske finns det en lägenhet som behöver tömmas och flyttstädas. Vi hjälper er med det om ni inte vill göra det själva.

En bouppteckning skall påbörjas inom fyra månader efter dödsdagen. Kanske behöver man göra ett arvskifte också.

Vi erbjuder hjälp med detta om ni önskar.

Hur är det med försäkringar? Betalas de ut automatiskt när någon dör? Svaret är nej. Ofta, men inte alltid. Det är en god idé att gå igenom papper och ringa runt till de större bolagen för att göra en check hos dom. Om någon har en anställning och avlider till följd av en olycka, kan det finnas många olika försäkringar. Vi hjälper till med en försäkringsutredning om så önskas.

Om ni vill ha en gravsten kan man bestämma det på mötet när man planerar begravningen, men det går också bra att komma efteråt för en konsultation.

Råd och stöd på chatt och telefon

Det finns många olika föreningar och organisationer som erbjuder råd och stöd på nätet. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill. Klicka på länk nedan för att läsa mer på Vårdguiden 1177.se.

Kyrkans diakoni

– har en tjänst som är gratis. Det är bara att ringa dem och boka en tid:

Värnamo pastorat

Gislaved pastorat

Gnosjö pastorat

Jourhavande medmänniska

Ibland behöver du dela dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar. För dig som söker medmänskligt stöd på natten.

Om sorgen känns för tung för att bära ensam, kan det vara skönt att veta att det finns någon att prata med.

Jourhavande präst

Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det ni pratar om inte får föras vidare. Du kan också vara anonym, om du vill.

Meny