Personliga begravningar
Har du någon gång funderat på vad man får göra och inte får göra på en begravning?
Vad är tillåtet och hur kan man göra för att hylla den avlidna på bästa sätt?
Kyrklig begravning
Man kan säga såhär – om man är tillhörig i Svenska kyrkan och vill ha en kyrklig begravning, så kommer det att ske inom vissa ramar.
Om man vill ha en speciell präst eller musiker (kantor eller organist), går det bra att önska. De tillfrågade prästerna ställer ofta gärna upp vid förfrågningar om de har möjlighet. Men det kan kosta extra, så man är medveten om det. I normala fall ingår präst och musiker i kyrkoavgiften. När man har en kyrklig begravning behöver man välja en del musik.
Ordningen kan se ut ungefär såhär:
- Klockringning
- Inledningsmusik (orgel eller piano)
- Solosång
- Psalm
- Griftetal
- Bibelläsning
- Avsked (valfri musik eller under tystnad)
- Solosång
- Psalm
- Avslutningsmusik
- Klockringning
Om man inte har en solist kan man välja tre psalmer i stället för två.
Vid jordbegravning sker ofta avskedet ute vid graven, men det har blivit vanligare med avsked inne i kyrkan eller kapellet.
Borgerlig begravning
Även om man är med i svenska kyrkan, så kan man såklart ha en borgerlig begravning om man vill. Då finns det inga ramar för hur själva ceremonin kan utformas.
Vid en borgerlig begravning har man möjlighet att ha begravningen utomhus om man vill. Man kanske vill ha den i en trädgård, vid en sjö eller annan favoritplats. Det inga problem för oss att lösa det, men vädret kan ställa till det. Blåst och regn eller snö kan förstöra och kan man få tag på ett ställe där man kan vara skyddad från sådant, så är det en god idé.
Vad som kan vara bra att veta är att det kostar lite mer att anlita en borgerlig officiant om man väljer en sådan. Det tar några timmar att träffas och gå igenom en persons liv och leverne och sedan skriva ihop ett griftetal.
Man kanske vill gärna varva griftetalet med musik som har präglat den avlidnes liv. Ska det vara livemusik, eller via någon streamad tjänst? Vad är tillåtet i den lokalen? Sådan kan vara bra att tänka på. Vi på Finnvedens begravningsbyrå har koll på sådant.
Om man inte vill betala någon som håller i ceremonin, så kan man fråga släkt, vänner och bekanta. Om ett tiotal personer håller små tal på ca tre minuter var, varvat med musik så kan det bli ett väldigt fint, personligt och lagom långt avsked.
Kistan
Bårtäcke eller inte?
I många fall får man inte sätta någonting på kistan om det är bårtäcke. De är värdefulla och kyrkan är mycket rädda om sina bårtäcken.
Om man vill ha ljus, ett foto eller något annat som tar fram det personliga i ceremonin, så får man ha det vid sidan av.
En ev. kistdekoration kan man ställa framför kistan om man väljer bårtäcke. Handbuketter kan man lägga i korgar eller annat, som man ställer nära kistan.
Väljer man kista utan bårtäcke ökar såklart möjligheterna till en mer personlig dekoration.
Personlig dekoration
Hur gör man om man vill få fram det personliga under ceremonin?
Rådgivarens arbete är att fråga familjen vad den avlidne hade för intressen. Vad tyckte hon om att göra? Vad gav henne glädje i livet? Hade hon någon favoritfärg eller blomma? Vilken musik lyssnade hon på?
Ett exempel:
Jag satt med två döttrar som skulle begrava sin pappa. Han älskade Yatzy. Det var också ett sätt för dom att kolla av hur han mådde just den dagen när de besökte honom. Om han kunde kasta tärningarna och räkna själv, hade han en bra dag. Ibland gick det inte så bra och systrarna fick hjälpa honom mer.
De skojade mycket med varandra och han trodde alltid att någon hade fuskat när han inte själv vann. Att få Yatzy (fem lika) var det bästa han visste! Dagen innan han dog hade de spelat en omgång och de hade fått hjälpa honom med det mesta. Han mådde inte så bra men klarade ändå av att skälla lite på dom för att han trodde att dom hade ”fuskat”…
Jag föreslog att vi skulle sätta protokollet från den senaste matchen på kistan. Där skulle vi också ställa dit blandkoppen och tärningarna som de hade spelat med. Självklart skulle tärningarna visa fem stycken sexor…
Det jag vill säga är att det finns inga regler för hur man kan ta in det personliga på en begravning.
Blommor och ljus i all ära, men det finns också de som har haft sin Harley Davidsson bredvid kistan. Man kan ställa dit en sadel, träns och favoritridstövlarna. Varför inte ta in en halv skog om det var skogen personen älskade…
Om man vill, kan man beställa kistan i en egen färg, eller så väljer man en vit kista som alla får komma fram till och skriva en sista hälsning på. Antingen i stället för blomma under avskedet eller efteråt, när begravningen är över. Det kan vara ett fint sätt att få ta farväl på.
Minnesstund
Hur viktig är en minnesstund? Jag har genom åren märkt att det finns ett behov av att samlas efter en begravning och prata med varandra.
Ibland bor släkt och vänner till den avlidna långt borta och vi tar oss sällan tid att ses så ofta.
När man då ses på en begravning har man mycket att prata om. En minnesstund behöver inte vara varm mat, buffé eller smörgåstårta.
Om man vill att så många som möjligt ska få chansen att samlas på en minnesstund och man har en begränsad budget, funkar det precis lika bra med kaffe och kaka.